Aanstaande dinsdag is het mei. In de meimaand wordt Maria bijzonder vereerd door katholieken over de hele wereld, dus ook in Nederland. In veel kerken wordt het Maria-altaar met bloemen versierd en worden extra kaarsen gebrand. Ook vinden er processies plaats of gaat men op bedevaart naar een klein of groot Mariaoord. Kortom, in de katholieke traditie is de meimaand een Mariamaand.
De eerst meivieringen voor Maria vonden in de 18e eeuw plaats in Napels. Vanuit Zuid Italië verspreide de devotie zich over de katholieke wereld. Vooral de Jezuïeten zetten zich er voor in. Ze zagen het als een goed alternatief voor de traditionele meivieringen, die veel heidense elementen bevatten. Het kronen van de meikoningin was bijvoorbeeld een oud vruchtbaarheidsritueel. Het kronen van Mariabeelden bood een gekerstend alternatief.
Op diverse plaatsen in het land wordt de Mariamaand op bijzondere wijze gevierd. Zo wordt in Den Bosch het beeld van de Zoete Moeder uit haar kapel gehaald en in de Sint Jan geplaatst om duizenden vereerders te ontvangen. Op 13 mei wordt het beeld in een processie door de stad gedragen. Hetzelfde gebeurt in Maastricht met het beeld van de Sterre der Zee.
Ook deze site zal stilstaan bij de meimaand, allereerst met een serie artikelen over de bedevaart naar Onze Lieve Vrouw ter Eik in Meerveldhoven. Ook zullen we aandacht besteden aan de speciale vieringen in het land.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten