Vorige week stonden we stil bij de devotie voor de Zwarte Christus in Wyck. Dit devotieprentje van het wonderbeeld stamt uit de 17e eeuw. De ingekleurde kopergravure is gemaakt in Antwerpen.
De Witte Vrouwen van Maastricht, die het beeld in hun kloosterkerk vereerden, lieten in de 17e en 18e eeuw duizenden prentjes drukken van het beeld. Deze werden door pelgrims als aandenken mee naar huis genomen. Ook werden de prentjes door de nonnen verspreid om de cultus te promoten. Dit gebeurde om zowel godsvruchtige als economische redenen. Pelgrims waren vaak een belangrijke bron van inkomsten voor een kerk of klooster.
Volgens de Franse tekst is het prentje aangestreken aan het beeld van de Zwarte Christus. Men geloofde dat het prentje daarmee iets van de kracht van het orginele wonderbeeld absorbeerde. Dergelijke objecten worden secundaire relieken genoemd.
1 opmerking:
Ook Centraal-Amerika heeft zijn Zwarte Christus "Cristo Negro".
Esquipulas "het Lourdes van Guatemala".Jaarlijks trekken heel wat pelgrims uit gans Midden-Amerika om te bidden voor een wonderbaarlijke genezing van hun ziektes en kwalen.
Een reactie posten